Jump to content
Sign in to follow this  
itchyfeet

Speedo & rev counter stopped working?

Recommended Posts

I had a search but could not find anything, hard to know what to search on.

The speedo and rev counter ( I call them clocks ?)  have stopped working on my 2001  1.0MPI

Odometer is not moving but displays, I don't think any dash lights work, when I turn on ignition I expect to see oil and battery light before starting but don't,  fuel and temperature gauges don't work, time clock is working.

The same day it didn't want to start, all the lights but no movement of starter motor, tried a few times then it started, then an hour or two later this happens, may not be related but maybe.

I connected a reader and got these codes, I deleted them and they have not come back.  

18086 
Drive by Wire-MIL Circ. Short to Ground

18100 
Malfunction Indication Light Short to Ground

16885 
Vehicle Speed Sensor Range/Performance

 

I have pulled each fuse in turn and checked them an none blown, I have disconnected and reconnected the battery.

The radio now says safe, It's the original radio I thought the ECU knew the code if it were an original one.

I fitted a low mileage replacement engine a year ago

Checked all fuses, any pointers as to what to try next gratefully received.

Could it be the cluster has died? if so can I fit one from another car?

thanks Paul

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like a wire or loom plug behind the cluster. Might also be a relay, but if the car runs and everything else works, points to a power wire. Could be that a positive feed to the radio is playing up or even the ignition switch (common problem). Do you get a dim lights switch light when you open the door (you should)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, mk2 said:

 Do you get a dim lights switch light when you open the door (you should)?

Thanks for the reply

Don't know what you mean by this^^^?

Car drives just fine and everything else works, clock works and LCD odometer displays (* although does not increase) so I'm thinking the cluster must have power.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could be sensor then? Dim switch light is an indicator that one of the power looms is working ok...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks, I'll have a poke around and see what I can measure.

I was told that speedo unit can be swapped from same model and year because it has a separate imobiliser so if I can find one at the right price I will try it.

When I open the door I don't get the lights switch illuminated if that's what you mean, never did, I can hear the fuel pump buzz briefly though.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/24/2020 at 8:13 PM, itchyfeet said:

Thanks, I'll have a poke around and see what I can measure.

I was told that speedo unit can be swapped from same model and year because it has a separate imobiliser so if I can find one at the right price I will try it.

When I open the door I don't get the lights switch illuminated if that's what you mean, never did, I can hear the fuel pump buzz briefly though.

 

 

 

This is correct. You can swap the clocks. They are modular.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.