Jump to content
VWR Lupo

The definitive Gearbox thread

Recommended Posts

To be honest it's something I've read on here :P

Put it this way, it may cost you a few hundred quid, but it will put a smile on your face when you get it back. You can't be in as bad a position as me at the moment!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha! Might give Veedub a call tomorrow then, see what they say.

Just read on another site, that you gotta open up the gearbox to replace the bearing, so you might as well replace all the others (whatever they are) inside there..what you think? Like a little rebuild type thing.

Yeh I know dude..part of me is drifiting toward Jap cars, cheaper to repair and that's if they go wrong :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, thats what I was getting at before, thought that's what you were having done?!?! Yep, the 'box will have to come right out, so yes, a full rebuild would be the way to do it.

Would be worth changing the clutch while you've got easy access to it aswell.

Nooo, you don't want Jap Crap!!! LOL! But yeah, I get what you're saying, they do seem to last ages, and parts are so abundant and repairs seem to come cheap aswell.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeh i was just confirming..they'll check whatevers wrong and sort it hopefully!

Dude Jap stuff lasts for ages though!

Share this post


Link to post
Share on other sites

my tdi gearbox started making a noise a little while ago,ima mechanic so took it into work ans they reckon it is the gearbox,i have a whine when the clutch is not depressed and a slight whine in gear,no trouble getting gears and no jumping out of gear,will get it sorted at some point but my mentor a work reckon it is ok at the moment,are tdi boxes noisier as standard>?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mine going to the mecanic tomorrow :(

Let us know what thay find wrong with it dude!

Share this post


Link to post
Share on other sites
my tdi gearbox started making a noise a little while ago,ima mechanic so took it into work ans they reckon it is the gearbox,i have a whine when the clutch is not depressed and a slight whine in gear,no trouble getting gears and no jumping out of gear,will get it sorted at some point but my mentor a work reckon it is ok at the moment,are tdi boxes noisier as standard>?

any idea's?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let us know what thay find wrong with it dude!

From VW just in material : 1.200 euros - :wtf: , 3 gear stuff and 2 too since is getting bad, sincronized bearing of course, and material from 1 to 2 gear and 3 to 4. jesus. Just to take the gearbox out were 4 hours at 25 euros...

And then...

From you country :

Hi Sir

I am able to supply the gearbox in which you need for the lupo gti 5

speed manual fully reconditioned with 1 years warranty

and new uprated bearing at £395 no vat, delivery would cost £90 no vat

to Portugal and will also have a surcharge deposit of £250

which is fully refundable once the old gearbox comes back to me,

below is the gear box explained

NOW FITTED WITH AN UPRATED PINION BEARING (AS USED IN RACE CARS) TO

PREVENT THE SAME PROBLEM OCCURRING.

These gearboxes suffer from bearing problems and 5th gear problems. If

you buy s/hand unit you will not know if it is OK until it is fitted.

Fitting usually costs £150-200 and if g/box is faulty it will be

another £150-200 to change it again and you could end up back to

square one, having paid out £300-£400.

We can supply a fully reconditioned exchange gearbox at £395 with

one year/12,000 miles guarantee. We can fit at £130 which will give

you a full one year/12,000 miles PARTS AND LABOUR warranty. All prices

plus VAT.

So got me a gearbox from UK,

Transfer made today and waiting :sweating:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

I've purchased a 2003 Arosa 1.0s recently and I seem to have a problem with 4th gear, every time I accelerated or braked slightly I get a slight movement in the gearstick which causes a clicking noise. Ive had this checked by VW who say they cant find an issue with it and claim its just "a thing" that SEAT's do, but I remain unconvinced as it seems weird that it only happens in 4th gear. Do you guys have any ideas what could be causing this clicking noise?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi

I've purchased a 2003 Arosa 1.0s recently and I seem to have a problem with 4th gear, every time I accelerated or braked slightly I get a slight movement in the gearstick which causes a clicking noise. Ive had this checked by VW who say they cant find an issue with it and claim its just "a thing" that SEAT's do, but I remain unconvinced as it seems weird that it only happens in 4th gear. Do you guys have any ideas what could be causing this clicking noise?

The other halfs Lupo Sport does this, and the fiirst few gears seem loose and difficult to engage

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have had issue's with 4th gear going up and down the box, the GTI has enough power/torque to skip gears, but I've changed the oil today... and 4th gear is back!

It's usally a pig to get first and reverse, even when double de-clutching......... This has also disappeared.

I used Silkolene SILKTRAN SYN 5 75W-90 Fully Synthetic Gear Oil.

Edited by 99hjhm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey, I'm new to the forum! :)

I've been looking at a Lupo 1.4 Sport, Excellent condition, 2000 model.

But.. There's a problem with the gear box. It wont go into reverse or 4th gear (maybe 5th - Not 100% sure)

Due to this, the car is cheap. What do you guys think would need replacing, and how much should it cost roughly?

Thanks in advance. Jamie

Share this post


Link to post
Share on other sites

my box went today.. kinda been expecting it but not sure on what to do now... i seemed to be to select 1st and 2nd alrite but 4th and 5th where dire.... luckily i had just pulled off the dual carriageway not far from home... managed to get the car home using 1st and 2nd and now its in my backgarden spluttering oil from the box all over the place lol...

car is a 1.4s has done 80k... any suggestions on what i should do????

personally im thinking a new engine and box after summer, i feel the need for more power :) but until then looks like im gunna have to get my bike out :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

both of you need gearboxes imho.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine went not so long ago, managed to pick one up for £150, which is about pretty good imo, hasnt been ANY trouble. but i have been good to this one.

Ebay is normally useless. local brakers yards. if u have a grand to spare - dealers

Share this post


Link to post
Share on other sites

My gearbox has been making some crazy whining and tapping noises. took it into garage today and needs a rebuild with new bearings. £450 plus vat. Looks like the loop is iff the road for a while til i can afford it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
My gearbox has been making some crazy whining and tapping noises. took it into garage today and needs a rebuild with new bearings. £450 plus vat. Looks like the loop is iff the road for a while til i can afford it.

Bummer dude! Let us know what they find wrong with it as information on this thread is always usefull!

Good luck in getting it sorted :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok i'm having trouble!

no nosie and goes into 1st, 2nd, 4th, and 5th fine

reverse can be slightly tricky to select but i put that down to me

my problem is 3rd gear, dip the clutch and slide it into gear easily, the gear lever goes past the syncro fine but doesnt always go all the way home and select 3rd, basically a nats bits short of full throw of the lever and lift the clutch and find it grinding, back to neutral, back into gear, lift the clutch and find out if it made it into gear! i think its either adjustment of the gear selector or an internal problem (will change the oil as a hope)

any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sounds like cable adjustment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

well i tried cable adjustment with no luck, also changed the oil with no luck so went to a gearbox specialist. specialist says it could be the selector mechanism in the box and that they can change it in the car.... just wait and see

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sat at the lights today, went to select 1st gear, didn't go in. Had this happen before, usually just back into neutral then 1st again, but not this time. Cannot engage 1st, 3rd or 5th gear, but 2nd, 4th and 6th are fine :(

Sounds like it could be the gear selector, gonna ring local VW specialist in the morning.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×