Jump to content

Recommended Posts

So i was just nipping out...

Then selecting gears went all wired..

First gear is in reverse and first, reverse apparently doesn't exist, 3rd and 4th seem to be correct...

The gearstick is really lose and doesn't follow the standard pattern? I can almost get a 6th gear...

I haven't jacked up and had a look yet, just seeing if anybody's got any ideas...

I don't believe it's the box, no whining, no grinding, no crunching...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Linkages are at the bottom at the back of box on standard lupo compared to the gti which are on top. I'm hoping just something's got lose

Share this post


Link to post
Share on other sites

sound like a linkages, pretty straight forward if its like the SDI, the gearbox selector is a shaft that goes in and out and also rotates, when  the plastic bit off the linkage brakes off you loose the roatation bit so end up being stuck between the last set of gears used, its look somthing like this

http://www.ebay.co.uk/itm/VW-LUPO-POLO-6N-SEAT-AROSA-GEARSHIFT-STICK-LINKAGE-REPAIR-KIT-6N0711575A-/322314784213?fits=Car+Make%3AVW|Model%3ALupo&hash=item4b0b754dd5:g:u6EAAOSwMVdYGbYv

it fits onto two little ball bolts, when i did mine one of the ball bolts was very loose so replaced that as well

that look like this

http://www.ebay.co.uk/itm/VW-LUPO-POLO-6N-SEAT-AROSA-GEARSHIFT-STICK-LINKAGE-REPAIR-KIT-BALL-STUD-JOINT-/231772601803?hash=item35f6b93dcb:g:FcUAAOSwcBhWYBOq

the lnks are just examples, if you search around you will get better prices

hope this is of some use

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi thanks for the replies! :)

Had the car up early, turned out the gearbox linkage that attaches to the box had snapped next to one of the bolts. 

Instasize_0318172239_zpsguoutggk.jpg

Only problem now is I don't have first gear. I hadn't touched the bolt in the picture that was just swapped over. I had to remove the other one with like a square bolt. Is it a case of just adjusting that? 

Instasize_0318172711_zpstsh4bsuk.jpg

Cheers :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

This shows it better, 

B wasn't adjusted.

A had to removed, I'm assuming i just need to adjust this some to get 1st back?

Polo6Nlatecableshiftadjustment_zpsuump5z

Share this post


Link to post
Share on other sites

So...

I actually had to adjust B even tough i never adjusted it in the first place! :wtf:

Read a few things online saying you need a specific tool. But there was also a guide saying undo both nuts and put gear stick between 1 and 2 and tighten bolts. It actually worked first time :P all back together and working once again 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×